האם תהליך הוצאת רישיון לרכב ציבורי שונה מרכב פרטי?

אם תמיד חלמתם לנהוג על אוטובוס או להסיע נוסעים במונית, קחו בחשבון שכדי לעשות זאת, עליכם להיות בעלי רישיון נהיגה מתאים. מסתבר שנהיגה ברכב פרטי שונה בתכלית מנהיגה ברכב ציבורי, והדבר בא לידי ביטוי גם בתהליך הוצאת רישיון הנהיגה.

אז אם תהיתם מהם ההבדלים העיקריים בין תהליכי הוצאת הרישיון לרכב פרטי וציבורי ומדוע הבדלים אלו מהותיים וחשובים, כדאי שתקראו את הדברים הבאים.

אז מה ההבדלים, וכיצד הם באים לידי ביטוי?

בישראל, כמו גם במדינות אחרות ברחבי העולם, ישנן דרישות ספציפיות שיש לעמוד בהן אם מעוניינים לקבל רישיון להפעלת רכב ציבורי כמו אוטובוס או מונית. דרישות אלו קיימות על מנת לוודא שלנהגים ברכב ציבורי יש את כל הכישורים והידע הדרושים כדי להפעיל את הרכב הציבורי במידת הבטיחות והאחריות הנדרשת, קל וחומר כאשר מסיעים נוסעים.

סוג הרישיון

אחד ההבדלים העיקריים בתהליך הוצאת הרישיון הוא סוג הרישיון הדרוש. כדי לנהוג על אוטובוס עליכם להוציא רישיון נהיגה דרגה D וכדי לנהוג על מונית, יש להוציא רישיון נהיגה דרגה D1. לעומת זאת, נהגי רכבים פרטיים צריכים להוציא רישיון נהיגה דרגה B.

תהליך בדיקה קפדני

כדי להוציא רישיון נהיגה על רכב ציבורי, עליכם לעבור בדיקות קפדניות שמטרתן היא להעריך אם תוכלו להסיע נוסעים בבטחה ולעמוד בתנאי נהיגה שונים.

רישיון נהיגה באוטובוס D

רשיון על רכב פרטיכדי להוציא רישיון נהיגה לאוטובוס עליכם להגיש בקשה באתר המקוון של משרד הרישוי ולאחר מכן לעבור את השלבים הבאים:

  • בדיקת ראיה – על תוצאות הבדיקה להתאים לדרגת הרישיון שתרצו לקבל, ולתנאי הכשירות הנדרשים. הבדיקה מתבצעת אצל אופטומטריסט של משרד התחבורה.
  • תהליך מיון התאמה רפואית – במסגרת התהליך רופא יבחן את מידת הכשירות שלכם מבחינה רפואית כדי שלא לקחת סיכונים מיותרים בעת הנהיגה ברכב ציבורי.
  • הכשרה עיונית – בשלב זה יהיה עליכם לעבור הכשרה ייעודית בהיקף הנדרש, באחת ממכללות התעבורה הפרושות ברחבי הארץ. במסגרת ההכשרה תלמדו את כל מה שצריך לדעת על כלי הרכב והנהיגה בו, החל בעזרה ראשונה וכיבוי אש ועד קבלת הכשרה להסעת נוסעים מסוגים שונים.
  • הכשרה מעשית – בתום ההכשרה העיונית יהיה עליכם לעבור גם הכשרה מעשית שמשמעה לקבל שיעורי נהיגה, ולבסוף גם לעבור טסט מעשי.

קריטריונים להוצאת רישיון נהיגה

כדי להוציא רישיון נהיגה דרגה D עליכם להיות בני 21 לכל הפחות, להחזיק ברישיון נהיגה רגיל למשך שנתיים ומעלה, רישיון הנהיגה שלכם צריך להיות בתוקף בעת הגשת הבקשה, עליכם לשלוט בשפה העברית ולהיות בעלי השכלה של 8 שנות לימודים לפחות, עם כל התעודות המתאימות.

רישיון נהיגה במונית D1

רישן נהיגה D1 מתאים לנהיגה על מונית, כמו גם על אוטובוס זעיר, בעלי רישיון זה יכולים להסיע עד 16 נוסעים כולל הנהג, ויכולים לנהוג ברכב במשקל של עד 15 טון.

תהליך הוצאת רישיון נהיגה במונית, שונה מתהליך הוצאת רישיון נהיגה ברכב פרטי, גם כאן, הנהגים יצטרכו לעבור הכשרה מקיפה, שכן במסגרת תפקידם יסיעו נוסעים, מה גם שהם עתידים לבלות שעות על הכביש ולכן עליהם להכיר היטב את חוקי התנועה ולהיות ערוכים להתמודד עם מצבים שונים.

קבלת רישיון נהיגה על רכב פרטי או ציבוריהבדלים גם במבחן התאוריה

לסיכום, תהליך הוצאת הרישיון לרכב ציבורי שונה מרכב פרטי בדרכים רבות ומגוונות שכן כולל דרישה מחמירה לעמידה בבדיקות וקריטריונים, כמו גם הכשרה ייעודית. מעבר לכך, גם מבחן התאוריה השונה, שכן נהגי רכבים ציבוריים אמונים על בטיחותם ורווחתם של נוסעים וצריכים לדעת כיצד לתפעל את רכביהם בצורה בטוחה, במגוון מצבים, לכן חלים עליהם חוקים נוספים, אשר יבואו לידי ביטוי בשאלות שיופיעו במבחן התאוריה.

אז אם ברצונכם להוציא רישיון לרכב ציבורי ואתם עומדים בכל הקריטריונים הנדרשים, תמיד כדאי לעבור קורס תאוריה מקצועי אשר יעבור לכם להתכונן במידה מספקת ולעמוד בכל דרישות החוק, וכך תוכלו לבנות לעצמכם עתיד תעסוקתי משתלם ורווחי!